Sapte sportivi de la Stiinta Electro Sistem au participat la CE de Orientare-Schi

Sapte sportivi de la Stiinta Electro Sistem au participat la CE de Orientare-Schi

La începutul lunii martie staţiunea Obertilliach din Austria a reuşit să fie până la urmă gazda Campionatelor Europene de Orientare-Schi pentru categoriile de seniori şi juniori (până la 17 ani) precum şi Campionatele Mondiale pentru categoria tineret (până în 20 de ani). Organizatorii acestor competiţii au declarat că, cu 2 zile înainte de startul întrecerilor încă existau pete maronii în zona de concurs, desfăşurarea competiţiilor fiind pusă astfel în pericol deoarece stratul de zăpadă era insuficient. Ochii lor erau aţintiţi în permanenţă către prognozele meteo, iar cu 2 zile înainte de începerea competiţiilor au primit cu bucurie primii fulgi de nea. Însă această bucurie s-a transformat încet în îngrijorare, deoarece aceasta ninsoare nu s-a oprit timp de trei zile, astfel că stratul de zăpadă căzut a ajuns să fie de 1 metru! În aceste condiţii arbitrii au fost nevoiţi să lucreze inclusiv noaptea la lumina farurilor de la scutere şi ratrace pentru a reuşi să bătătorească din nou reţeaua de urme. De aici au rezultat inevitabil amânări de starturi, precum şi unele disfuncţionalităţi în desfăşurarea competiţiilor, însă profesionalismul organizatorilor a făcut că până la urma concursurile să se deruleze în condiţii decente.

Lotul României deplasat la aceste competiţii a fost format din 12 sportivi, 7 dintre ei provenind de la CS Ştiinţa Electro Sistem Baia Mare (juniorii Alex Biro, Cristian Constantin, Ionuţ Crişan, junioarele Denisa Tecar, Andreea Erli, Alina Tecă şi seniorul Istvan Sebestyen), prof. Iosif Hecko, în calitate de selecţioner însoţind echipa României la aceste întreceri. În ciuda faptului că la startul acestor întreceri s-au prezentat toate forţele din acest sport (ţările scandinave, ţările baltice, Rusia, Elveţia, Cehia, etc, fiecare ţară având dreptul să alinieze câte 6 sportivi la start, obiectivul declarat al tinerilor sportivi băimăreni era obţinerea unui loc între primii 20 la juniori, clasarea unei junioare între primele 30, precum şi clasarea între primii 6 a experimentatei ştafete de juniori.

În condiţiile acestei puternice concurente, obiectivele propuse în competiţiile individuale au fost atinse: la proba de lungă distanţă sportivul Alexandru Biro a reuşit obţinerea unui excelent loc 20 iar sportiva Denisa Tecar în  proba de sprint s-a clasat pe locul 28, clasări foarte bune pentru o ramură sportivă de iarnă. Alte rezultate meritorii au obţinut Cristian Constantin (23 la sprint, 24 la lungă distanţă şi 28 la medie distanţă) şi Ionuţ Crişan (26 la lungă distanţă).

Din păcate, în proba de ştafetă, din dorinţa de a se autodepăşi, primul schimb al echipei de juniori a luat un post de control greşit, ratând astfel o  mare oportunitate de a realiza un rezultat frumos. Păcat de această ratare, a fost mare tristeţe printre sportivi, însă viaţa merge mai departe şi se vor pregăti la fel de serios pentru următoarele competiţii. În aceeaşi probă de ştafetă, junioarele (în componenţa D. Tecar, A. Erli şi A. Teca) au obţinut locul 9, iar în categoria seniori (cu Istvan Sebestyen împreună cu 2 sportivi provenind de la Miercurea Ciuc, Simion Suciu şi Zoltan Szep) au obţinut locul 11.

Cu aceste competiţii s-a încheiat practic sezonul de iarnă. Componenţii clubului Ştiinţa Electro Sistem Baia Mare îşi vor pune “anvelopele de vară” şi vor pregăti sezonul de orientare în alergare.

Lasa un Comentariu

Adresa de email nu se va publica *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>